Wat doet een trainingsactrice?

 

Trainingsacteren, of rollenspelen, vergroot het effect van communicatietrainingen. Een trainingsacteur of trainingsactrice spiegelt, steunt, stuurt, oefent en evalueert. Hij staat in dienst van de deelnemer en laat hem of haar spelenderwijs ervaren wat het effect is van zijn of haar gedrag. Daarmee maakt een trainingsacteur jouw training, workshop of assessment nog effectiever én uitdagender.

Spiegelen of spelen

Als trainingsactrice geef ik meerwaarde aan een training, workshop, coaching, opleiding, assessment of klantonderzoek. In elke mogelijke leersituatie speel ik de best passende rol. Ik spiegel gedrag in het hier en nu en help mensen hun eigen plek in te nemen. Daarbij laat ik het verleden rusten en laten we de toekomst buitenspel. Op neutrale, objectieve wijze speel ik letterlijk en figuurlijk in op wat er gebeurt. Terwijl ik speel, observeer en registreer ik vanuit een overkoepelende visie. Dat maakt dat ik later helder en eenduidig feedback kan geven.

Trainingsactrice en co-trainer

Net als een toneelacteur werkt een trainingsacteur tijdens trainingen met acteertechnieken, podium en publiek. Met dit verschil dat ik niet centraal sta maar dienstbaar ben aan de deelnemer. Ik observeer het gedrag en beantwoord die met gespeeld gedrag. Passend bij het leerproces en beoogde doel die door de deelnemer, eventueel in samenspraak met de trainer, vooraf is bepaald. Ook treed ik regelmatig op als co-trainer.

Opdrachtgevers

  • trainers
  • organisaties
  • trainingsbureaus
  • scholen en opleidingen
  • particulieren

 

“Ik bedenk niets van tevoren, maar reageer op jou”

Ik verplaats me in allerlei personages en omstandigheden, met allerlei gedrag en emoties. Tijdens het rollenspelen doen we het anders dan anders. We zetten nieuw gedrag in om een ander effect te krijgen. Ik ben die lastige baas, collega, klant, patiënt, familielid of vriend bij wie je steeds niet bereikt wat je wilt. Ik doe wat die persoon altijd doet en jij doet nu iets anders. Ervaar het zelf; alles is anders.

“Jij vertelt, ik luister. Zonder oordelen en veroordelen”

Er is geen goed of fout. Slechts een verandering van gedrag. Als je weet welk gedrag welke reactie uitlokt dan kun je het veranderen. Zo creëer je de reactie die je wenst en verandert de gehele situatie en het gevoel dat je erbij hebt. Zullen we samen oefenen?

“Welke boodschap schuilt er in jouw weerstand?”

Afwijzing, ontkenning, weerstand. Het roept boosheid, angst en verdriet op. Vecht er niet tegen, maar onderzoek wat er is en waarom het er is. Door situaties na te spelen in een rollenspel ontdek je wat er schuilgaat achter jouw emotie en hoe je dit kunt veranderen. Met ander gedrag zet je een situatie naar je hand en spelen negatieve emoties niet langer de hoofdrol.

Een afspraak plannen?